Prodüksiyon bir film yapma sürecidir. Film yapımcıları bu terimi, yapım öncesi ile başlayan ve yapım sonrası ile biten film yapım sürecinin başlangıcını tanımlamak için kullanırlar. Filmin kendisinin yaratılmasına ek olarak, film prodüksiyonu yasal çalışmayı, oyuncu kadrosunu ve ekip üyelerini işe almayı, projeyi tanıtmayı ve yayınlandıktan sonra tanıtımını içerebilir.
Yapım öncesi: Film yapımının bu aşaması, bir senaryo yazıldığında başlar ve filme başladığında biter. Ön prodüksiyon sırasında, her sahne için hangi ekipmana ihtiyaç duyulacağını öğrenecek ve film ekibinizde çalışacak kişileri işe alacaksınız. Ayrıca, post prodüksiyonda bir araya getirildiklerinde anlamlı olmaları için sahnelerinizin nasıl çekileceğini de planlayacaksınız.
Prodüksiyon senaryonuzdan sahneleri filme almayı ve bunları uyumlu bir hikayeye düzenlemeyi içerir. Bu aşama genellikle, kameraların sette yaptıkları her şeyi kaydederken oyuncuların rollerini yerine getirdikleri bir yerde veya bir stüdyoda gerçekleşir.
Post prodüksiyon: Post prodüksiyon, görüntülerin bitmiş bir üründe düzenlenmesini ve bunun izleyiciler üzerindeki etkisini artırmak için ses efektleri veya müzik gibi özel efektlerin eklenmesini içerir.
Film prodüksiyonu için gereken tek ekipmanın bir kamera olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bundan çok daha fazlası var. Prodüksiyon için kamera ve aydınlatma iki ana etkendir. Prodüksiyon aşamasında kullanılan ekipmanlar şu şekilde listelenebilir; aydınlatma ekipmanları, tripodlar, standlar ve bomlar, C-standları, Tungsten ampuller, reflektörler, kamera ve lensler, ses kayıt cihazları ve diğer destek ürünleri.
Kamera, film yapım ekipmanlarının en önemli parçalarından biridir. Elde tutulabilir veya bir tripota monte edilebilir ve farklı efektler elde etmek için farklı lenslerle kullanılabilir. Mevcut birçok kamera türü vardır, ancak hepsinin ortak bir noktası vardır. Film çekimi için kullanılan kameralar oldukça pahalıdır. Bununla birlikte, yeni başlıyorsanız ve evde film çekmeyi denemek istiyorsanız, hemen pahalı bir kamera almanıza gerek yoktur. bunun yerine, yeni başlayanlar için DSLR kameralara da göz atabilirsiniz.
Aydınlatma, sahnelerinizin parlak mı yoksa karanlık mı (veya tam arasında) görüneceğini belirleyerek filminizin havasını yaratmanıza yardımcı olur. Dışarıdan gelen doğal ışığı veya lambalar ve projektörler gibi yapay ışıkları kullanabilirsiniz. Hangisi sahneniz için en uygunsa o sahneye uyacak ışık türleri kullanmalısınız. Tabii imkanınız varsa doğal ışıkları da kullanmak her zaman avantajlıdır. Ayrıca parlak LED sağlayan tür taşınabilir aydınlatma kitlerini de düşünebilirsiniz.
Film prodüksiyon çalışanları, bir film setinde çalışanlardır. Bir film setinde çalışan tam kişi sayısı, yapılan filmin boyutuna ve türüne göre değişir. Büyük bütçeli bir Hollywood filminde yüzlerce çalışan olabilirken, küçük bağımsız bir film setinde ise yalnızca bir avuç insan olabilir. Fakat küçük bağımsız filmler dahi büyük Hollywood filmlerine meydan okuyabilir. Önemli olan prodüksiyonu senaryoya iyi uydurabilmek, kurguyu ayarlamak ve hikayenin önemidir.
Özel efekt tasarımcıları, film sektörünün birçok farklı alanında çalışmaktadır. Örneğin, bir bilim kurgu dizisi için canavarlar ya da bir fantezi dizisi için ejderhalar yaratmak için prodüksiyonda çalışabilirler. Özel efekt tasarımcıları kısa metrajlı ya da uzun metrajlı fark etmeksizin birçok filmde bulunur. Bazı özel efekt tasarımcıları Adobe Flash gibi dijital animasyon programları, Maya veya Poser gibi 3 boyutlu modelleme programları veya Final Cut Pro X gibi video düzenleme yazılımları ile çalışırlar. Ayrıca bir oyuncunun hareketlerini izleyen hareket yakalama sistemleriyle de çalışabilirler.
Özel efekt tasarımcıları genellikle televizyon programları veya filmler üreten şirketler için teknisyen olarak çalışmaya başlar ve doğrudan yönetmenler, yapımcılar, kamera operatörleri ve setteki diğer ekip üyeleri ile çalışarak deneyim kazanır. Bir özel efekt tasarımcısı olmak, film prodüksiyonunuzu geliştirecek görsel olarak çekici görüntüler tasarlayabilmeniz için sanatsal yeteneğin yanı sıra dijital teknoloji konusunda kapsamlı bir eğitim gerektirir.
Görüntü yönetmenleri prodüksiyon içerisinde bulunan en önemli kişilerdendir. Yönetmen kadar önemlidirler. Bazen bir görüntü yönetmeni hem görüntü yönetmeni hem de yönetmen olabilir; ya da ikisi de ayrı kişiler olabilir. Birden fazla görüntü yönetmeni de olabilir.
Görüntü yönetmenleri, film ve televizyon yapımlarının görsel yönlerinden sorumludur. İzleyicinin amaçlanan ruh halini ve tonunu yakalamak için yönetmenle yakın işbirliği içinde çalışırlar. Ayrıca, bir sahnenin sürekliliğini korumaya yardımcı olurlar. Görüntü yönetmenleri filmin tam atmosferini yaratabilmek için aydınlatma, kamera hareketi, lens seçimi ve diğer ekipman seçimleri dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanır. Görüntü yönetmenleri genellikle çekimin tüm yönlerinden sorumludur, ancak diğer ekip üyeleriyle de sürekli işbirliği içindedir. Görüntü yönetmenleri, baskı altında çalışma ve yönetmenden ve diğer ekip üyelerinden alınan sınırlı bilgilere dayanarak bir sahnenin nasıl görünmesi gerektiği konusunda hızlı kararlar verme konusunda yetenekli olmalıdır.
Yönetmen bir prodüksiyon içindeki en önemli kişidir. Tüm nihai kararlardan ve filmin yapımcının istekleri doğrultusunda hazırlanmasından sorumlu kişidir. Yönetmen, film yapım ekibinin başıdır. Bir film yapmanın yaratıcı yönlerinden sorumludur. Yönetmen, kurgu, ses tasarımı, sinematografi ve ışıklandırma dahil olmak üzere prodüksiyonun tüm yönlerini denetler. Son kurguda hangi çekimlerin kullanılacağına, ne zaman yeni sahneler çekmeye başlayacaklarına ve nelerin tamamen filmden çıkarılacağına karar verirler.
Bir film yapım şirketi yani prodüksiyon şirketini iki şekilde kurabilirsiniz. Bunu kendiniz yapabilirsiniz ya da bir uzmana yaptırabilirsiniz. Kendiniz yaparsanız; ekipman ve ekip üyeleri kiralayabilir, çekimler için yer kiralayabilir ve hibe ve diğer fonlar için başvurabilirsiniz. Tüm bunları kendi başınıza yapmanız gerekecek. Ayrıca bir şirket de açmanız gerekecek.
Diğer bir yol ise bir uzmandan bunu sizin için yapmasın istemektir. Bu konuda uzman bir ortak bulabilirsiniz ve prodüksiyon şirketinize onun ortak olmasını isteyebilirsiniz. Ortaklık ile kurulan şirketler genelde en verimli şekilde işlerler ve büyüme olasılıkları daha yüksektir.