Post prodüksiyon, çekim tamamlandıktan sonra gerçekleşen film yapım sürecinin bir parçasıdır. Bir film yaratmanın post prodüksiyon aşamasının tamamlanması genellikle birkaç ay sürer ve genellikle dört farklı aşama içerir: düzenleme, ses karıştırma, görsel efektler ve renk derecelendirme.
Post prodüksiyon, aslında, tek bir isim altında gruplandırılmış birçok farklı süreçtir. Bunlar tipik olarak şunları içerir:
Post prodüksiyon sinema filmi prodüksiyon sürecinin bir parçasıdır ve bir film, televizyon programı veya video oyunu yapımında gerçekleşir. Tek tek program bölümleri çekildikten veya kaydedildikten sonra gerçekleşen tüm yapım aşamalarını ifade eder. Post prodüksiyonda, öğeler sunum ortamındaki etkinliklerini en üst düzeye çıkarmak için (genellikle dijital olarak) düzenlenir. Bu süreç genellikle "post-prodüksiyon" olarak anılır.
"Post-prodüksiyon" terimi, genel olarak, birincil prodüksiyon ve kayıt faaliyetleri tamamlandıktan sonra (yani, prodüksiyon öncesi, ana çekim, ikinci birim çekim, prodüksiyon ve kurgu) gerçekleşen prodüksiyonun tüm aşamalarını ifade etmek için kullanılabilir.
Post prodüksiyon, ana çekimler tamamlandıktan sonra gerçekleşen film yapım sürecinin bir parçasıdır. Bir film yaratmanın post prodüksiyon aşaması genellikle düzenleme, ses karıştırma ve görsel özel efektler eklemeyi içerir. Post prodüksiyon, film yapımcıları için çok stresli olabilir. Ayrıca çok pahalı olabilir. Pek çok yönetmen post prodüksiyon için bütçelerini kısmak zorunda kalabilir çünkü hem çok fazla zamana hem de paraya mal olabilir. Fakat post prodüksiyon bu kadar maliyet ve zaman harcanmasının yanı sıra filmin daha kusursuz bir hale gelmesi açısından önemlidir.
Post prodüksiyon süreci kurgu ile başlar. Bu, filminizin tüm çekimlerini bir araya getirdiğiniz ve bir hikaye anlatmak için sıraladığınız zamandır. Düzenleme ayrıca ses ve müzik eklemenin yanı sıra özel efektler (yeşil ekran veya CGI gibi) ve renk düzeltmeyi de içerir. Düzenlemeden sonra ses karıştırma ve renk derecelendirme gelir. Ses karıştırma, her şeyin sahneden sahneye tutarlı olması için arka plan müziği, diyalog ve ses efektleri eklemeyi içerir; renk derecelendirme, her çekimdeki renklerin birbiriyle mükemmel bir şekilde eşleşecek şekilde ayarlanmasını içerir.
Sırada, patlamalar ve diğer efektler gibi CG efektleri eklemekten, çekilmiş sahnelerden dublörler gibi şeyleri kaldırmaya kadar her şeyi içerebilen görsel efektler (VFX) var. Son olarak, bilgisayar grafik sanatçıları tarafından oluşturulan görsel efekt çekimleri vardır. Bunlar genellikle yeşil ekranlar kullanılarak yapılır.
Post prodüksiyonun amacı, projenizin nihai ürününü oluşturan tüm unsurları bir araya getirmektir. Tüm ham çekimlerinizi uyumlu bir parça halinde bir araya getireceğiniz, ses ve müzik ekleyeceğiniz ve jenerikler, grafikler ve geçişler gibi görsel efektler ekleyeceğiniz yerdir. Post prodüksiyon sahneleri, sekansları daha uyumlu bir hale getirmek için de kullanılır. Bu sayede sahneler daha akıcı hale getirilir.
Prodüksiyon Öncesi - Bu aşama, filminizi çekmeye başlamadan önce nasıl yapacağınızı planlamayı içerir. Filmin teması - Bu filmin hangi temada çekileceğine karar verilen süreçtir, örneğin filmin komik mi yoksa ciddi mi olmasını istiyorsunuz. Oyuncu seçimi. Hangi konumların ve mekanların kullanılacağını içeren süreç. Özel efektlerin kullanılıp kullanılmayacağı gibi aşamaları içerir.
Post prodüksiyon maliyetleri, film çekildikten sonra yapılan harcamalardır. Post prodüksiyon, editörlerin, görüntü yönetmenlerinin, müzik bestecilerinin ve görsel efekt sanatçılarının bitmiş bir ürün oluşturmak için birlikte çalıştığı film yapımının son aşamasıdır. Post prodüksiyon, düzenleme, ses tasarımı ve görsel efektleri içerir. Post prodüksiyonla ilgili maliyetler, üretilen projenin türüne bağlı olarak değişir. Bağımsız filmlerin genellikle stüdyo filmlerinden daha küçük bütçeleri vardır, bu da post prodüksiyon maliyetlerinin de daha az olacağı anlamına gelir.
Maliyet, projenizin uzunluğuna, senaryonuzun karmaşıklığına ve üzerinde kaç kişinin çalıştığına bağlıdır. Büyük bir ekiple çekim yapmayı planlıyorsanız, projeyi tamamlamak için daha fazla ekipmana ve ekip üyesine ihtiyacınız olacaktır. Bu, her çekimin çekilmesi ve düzenlenmesinin post prodüksiyon aşamasında maliyetinin artacağı anlamına gelir.
Bu sorunun cevabı projenin türü, bütçesi ve son teslim tarihi gibi birçok faktöre bağlıdır. Genel olarak, post prodüksiyon için ortalama süre yaklaşık beş aydır. Ancak, ihtiyacınız olan hizmetlere bağlı olarak dört ila dokuz ay arasında sürebilir. Post prodüksiyonunuzun ne kadar süreceğini etkileyen bazı faktörler şunlardır:
Post prodüksiyon asistanları, projeyle ilgili tüm bilgilerin korunmasından sorumludur. Ayrıca, bilgisayar sabit sürücüleri veya diğer depolama aygıtlarındaki malzemeleri yedeklemeleri gerekebilir. Gerçekleştirilmesi gereken görevlerden bazıları, belirli sahneleri bulmak için görüntüleri taramayı, saatlerce görüntüleri kaydetmeyi ve bir projenin her bir parçası için ne kadar zaman harcandığı hakkında yapımcılar için raporlar oluşturmayı içerir.
Post prodüksiyon asistanları, tüm evrak işlerinin doğru yapılmasını sağlamaktan da sorumlu olabilir. Bu, faturaların ödendiğinden emin olmayı ve çekimin sonunda yeterli para kalması için bütçeleri takip etmeyi içerir. Bu alanda daha fazla deneyim kazandıkça, post prodüksiyon asistanları ses tasarımı veya özel efekt düzenleme gibi diğer alanlarda da yer alabilirler.
Post prodüksiyon koordinatörü, projeye dahil olan herkesin işlerini yapmak için ihtiyaç duydukları şeye sahip olmasını sağlamak için editörle birlikte çalışan bir film veya TV prodüksiyon ekibinin üyesidir. Post prodüksiyon koordinatörü prodüksiyonun tüm medya işlerinden sorumludur aynı zamanda prodüksiyonda çalışan personellerin de sorumluluğu ona aittir.