Müzik Kayıt Stüdyosu


Hayatımızın her alanında müzik ya da şarkı dinlenmektedir. Bunlar yapılırken ya da işlenirken muhakkak bir stüdyoya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu stüdyoda müzik kayıt stüdyosu olarak geçmektedir. Yapılan kayıtlar eksiksiz doğru ve düzgün bir şekilde yapılmaktadır. Müzik kayıtlarında daha hoş ve kulağa güzel gelebilecek seslerin çıkarılması için birçok prova ve işlem yapılmaktadır. Gerçekleşen kayıtlar oldukça profesyonel bir şekilde gerçekleştiği için yüksek kalite en doğru ve düzgün şekilde alınmaktadır. Burada yer alan seçilen enstrümanların çeşitleri de oldukça fazla olmaktadır. Kayıt stüdyolarında her zaman değişik eklentilere izin verilmektedir. Böylece daha modern çalışmalar yapılabilmektedir.


Müzik Kayıt Stüdyosunun Dekoru Nasıl Olmaktadır?


Herhangi bir dekor klişesi bulunmamaktadır. Genellikle taş duvar konsepti ile stüdyolar düzenlenmektedir. İçerikleri kullanacak eşyalar her zaman stüdyo sahibi tarafından belirlenmektedir. Bu stüdyolar genellikle daha salaş ve modern ortamlar ile yapılmaktadır. Tercih edilen konseptler duvara takılı olan gitarlar ya da değişik enstrümanlar ile yapılabilmektedir. Burada yer alan kayıtlar muhakkak ses geçirmeyen duvarlar ile katlanarak yapılmaktadır. Bundan dolayı seçimlerde özellikle dikkat edilmesi gereken tasarımlar kalın duvarlar olmaktadır. Böyle dış seslerden hiçbir şekilde etkilenmeyen işlemler tamamlanmış olmaktadır.


Stüdyonun içerisinde bulunan kapıya da pencerelerin de yapıldığı Yapı elemanlarına önem verilmektedir. Eğer herhangi bir durumda hasar varsa muhakkak iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır. Kapıların ya da pencerelerin içerisinde hafifletici bileşenler bulunmaktadır. Ses yalıtımı yüksek olduğu için çift camlı pencerelerde tercih edilmektedir. Bu yalıtım malzemeleriyle kaplanan eşyalar darbe gürültüsüne ya da herhangi bir ses tonuna karşı oldukça sağlam yapılarda bulunmaktadır. Stüdyo hacmi ne kadar genişlerse ses düzenine o kadar dikkat edilmesi gerekmektedir.


Müzik Kayıt Stüdyosu Nasıl Profesyonel Bir Hale Getirilmektedir?


Bu stüdyolarının profesyonel bir hale getirilmesi için teknolojik anlamda fazlasıyla iyi donanımları bulundurması gerekmektedir. Kayıtların ne doğrultuda yapılacağı hangi aşamalardan geçeceği de kullanılacak materyaller içerisinde önem arz etmektedir. Bunun için kişiler özel hazırlıklar yaparak kayıta hazır hale bulunan stüdyoları tamamlamaktadır.


Profesyonel bir kaydı gerçekleştirmek için teknik ekibin oldukça sağlam olması gerekmektedir. Kayıt sırasında muhakkak ses kayıtları alınarak canlı ya da cansız bir şekilde dinlenmektedir. Eğer stüdyonun içerisinde vokaller ya da çalgılar bulunuyorsa kayıt muhakkak tek seferde alınmaktadır. Böylece kayıtlar zaman içerisinde birleştirerek bir bütün haline getirilmektedir. Bundan dolayı da profesyonel işlere imza atılmaktadır.

Sizleri Arayalım


Müzik Kayıt Stüdyolarında Neler Kaydedilmektedir?


Bu kayıt stüdyolarında çoğunlukla provalar alınabilmektedir. Bunların yanında çoklu kayıt sistemleri hücum kayıt sistemleri ve solo kayıt sistemleri de yapılmaktadır. Hepsi ayrı ayrı tasarlanıp farklı makineleriyle kaydedilmektedir. Bundan dolayı zaman aralıkları işleyişleri ve seçimler sürekli değişmektedir. Provalar baştan alınabilme imkanını kişilere sunmaktadır. Çoklu kanal kayıt sistemlerinde ise birden çok kaydı tek bir kanal halinde birleştirilebilen ekipmanlar ile yapılmaktadır.


Müzik Kayıt Stüdyoları İçin Gerekli Ekipmanlar Neler Olmaktadır?


Bilgisayar dinleme sistemi kablolar ses kartları mikrofonlar ve bunun gibi birçok ekip bana ihtiyaç duyulmaktadır. Mikrofonlar genellikle kişilerin boylarına yapılarına göre uzunluk ve büyüklük açısından değişmektedir. Her mikrofonun hitap ettiği başka bir boyut ya da kişi olmaktadır. Bu tarz kayıt stüdyolarında kulaklığa da önem verilmektedir. Kulaklıkla seslerin kayıt sırasına nasıl duyulduğunu kişilere dinletmektedir. Bundan dolayı sistemler açısından önem taşımaktadır. Gelişen teknolojik aletler sayesinde sesler istenilen düzeyde ve boyutta yeniden yapılandırılabilmektedir. Bu işlemler artık birkaç program ile rahatlıkla çözülmektedir. Her enstrüman için farklı bir ses kartı kullanılmaktadır. Sonrasında bunların hepsi birleştirilerek ortaya kayıt çıkmaktadır.


Müzik Kayıt Stüdyolarında Genellikle Kullanılan Enstrümanlar Neler Olmaktadır?


Buradaki kullanılan enstrüman seçimleri çoğunlukla müziğin tonlarına göre olmaktadır. Sıklıkla kullanılanlar ise gitar saz bağlama kanun davul gibi tüllerden oluşmaktadır. Bu enstrümanların her biri farklı bir ses kaydında kullanılmaktadır. Tek tek kaydedildikten sonra altyapı olarak birleştirilerek kayıt için hazır hale getirilmektedir. Böylece hangi tonun hangi tonu yakıştığı daha kolay bir şekilde bulunup icra edilmektedir. Kayıt olmayacak seslerin ritimlerine göre enstrümanların tonları da bu doğrultuda seçilmektedir.


En çok birbirine benzetilen enstrümanlar gitar ve saz olsa da bunların ses tonları bile birbirinden çok farklı bir şekilde Her bölgede veya her alanda kullanım tarzları ve nota tarzları değişmektedir. Bazı seslerde kalın notalar kullanılırken bazı seslerde olabildiğince ince notalar tercih edilmektedir. Eğer kayıt kişinin ses aralığına göre yapılıyorsa bu aralıkta seçilecek olan her şey yeniden düzenlenmektedir.

Müzik Kayıt Stüdyolarında Provalar Nasıl Alınmaktadır?


Kayıt yapılırken üzerinde düzenlemeler yapılabilmektedir. Bu düzenlemelerden önce birkaç defa eksik olan yerlerin üzerinden geçilerek defalarca prova yapılmaktadır. Kişinin prova sırasında kayıt için hazır olup olmadığı muhakkak denenmektedir. Bazı durumlarda ekipmanların hazır olmaması bazı durumlarda kişinin hazır olmaması kayıt süresini uzatabilmektedir. Provalar stüdyo için ve prova yapacak olan kişiye uygun bir tarih ve zaman aralığı belirlenerek yapılmaktadır.


Gününde ve saatinde gelen kişi ilk önce sesini açarak kayıt videosu için hazır hale getirmektedir. Ses açma tonları profesyonel ekipler tarafından yapılmaktadır. Tüm bunlar hallolduktan sonra kayıt işlemleri için farklı bir odaya geçilebilmektedir. Bu tarz stüdyoların birden çok odası bulunmaktadır. Her odada farklı bir işlem göz önünde tutulmaktadır. Tüm bunlar bittikten sonra tek bir kayıt ortaya çıkmaktadır. Bu kayıtlar özel yerlerde korunaklı bir şekilde saklanmaktadır.


Müzik Kayıt Stüdyolarındaki Kayıtları Kimler Yapmaktadır?


Bu kayıtları her zaman deneyimli kadrosuyla profesyonel ekipler yapmaktadır. Kayıtlar genellikle elektronik bir ortamda gerçekleştiği için muhakkak bunlardan anlayan kişiler tarafından kaydedilmektedir. Her bir detay için özel zaman harcayan sabırlı olan ve yetkili olan kişiler tarafından tamamlanmaktadır. Aynı zamanda bu kayıtları yapan kişilerin müzik kulakları oldukça iyi bir durumda olmaktadır. Bu kişilerin her işi düzenli ve belirli saat aralıklarında yapılacak şekilde ayarlanmıştır. Böylece aynı günde birkaç kayıt işlemi de düzgün bir şekilde sağlanmış olmaktadır. Kayıtlar belli sıra doğrultularında yapılmaktadır.


Kayıtın nasıl olması gerektiğine karar verecek olan kişiler muhakkak karşısındaki kişilerle istişare yaparak ortak bir noktada buluşmaktadır. Böylece her iki tarafında uygun bir şekilde çözüm yolu arayarak olumlu sonuçlar ortaya çıkaracakları işler olmaktadır. Kayıtların süreleri kişilerin ses tonlarına göre farklılaşmaktadır. Hemen uyuşan ve kaydedilebilen bir ses tonuna sahip olan kişiler oldukça kısa sürede kayıt işlemlerini sonuçlandırmaktadır.


Müzik Kayıt Stüdyolarını Kurmak Pahalı mıdır?


Stüdyoların tutulması pahalı bu stüdyolar için asıl para harcanacak yerler kullanılan alet ya da ekipmanlar olarak bilinmektedir. Stüdyonun hazır hale getirilmesi için paralar harcanmaktadır. Tüm bunlar da tamamlandıktan sonra ortaya iyi işler çıkmaktadır. Özellikle seçilecek olan ya da kullanılacak olan gitarın sazın ve bunun gibi aletlerin kaliteli ses çıkaran türlerinden olmasına özen gösterilmelidir.


Aynı zamanda burada kullanılacak olan enstrümanların bilgisayar destekli bir şekilde çalışması da kayıt için önemli olmaktadır. Bunlarda bulunan kablolar bilgisayarlara takılarak seslerin en iyi şekilde analiz yapılarak kayıt edilmesi sağlanmaktadır. Böylece kaydedilen sesler bir diskte saklanarak istenildiği zaman kayıt düzenlenmesi için yeniden ortaya çıkarılabilmektedir.