Post Prodüksiyon
Sizleri Arayalım
Post Prodüksiyon Aşamaları
1) Kurgu: Kurgu aşamasında öncelikle mevcut senaryoya göre görüntüler, çekilen videolar seçilir, istenilen senaryoya uygun hale getirilecek şekil de programda arka arkaya eklenir ve istenmeyen ya da fazla çekilen görüntüler çıkartılır. Daha sonrasında istenilen süreye göre görüntüler kısaltılır ve ham ile genel olarak proje hazırlanır.
2) Ses ve Müzik: Aslında ses ve müzik en önemli aşamalardan biridir. Verilmek istenilen duyguyu müzik ile verebiliriz. Tabi ki müziğin hem müşterinin istediği duyguya hem de çekilen görüntülere uygun olması gerekmektedir. Bu kısım da sadece müzik değil ses efektleri de eklenir. Örneğin su akışının sesi, kapı çalma veya kapı açılma sesi gibi ses efektleri de bu aşamada eklenir.
3) Görsel Efektler: Görsel efekt, herhangi bir çekim sırasında elde edilemeyen ancak izleyicilerde istenilen etkiyi yaratması için kurgu aşamasında eklenmesi gereken görüntülere verilen isimdir. Görsel efektler çekilen görüntüye ve istenilen video çekimine bağlı olarak eklenir.
4) Renklendirme: Post Prodüksiyonun en son aşamasıdır. Bu aşamada görüntüleri güzelleştirmek için küçük dokunuşlar yapılır. Görüntülerin daha güzel ve canlı gözükmesi sağlanır.
İstenilen projeye göre bu aşamalar da bazı farklılıklar ve değişiklikler olsa bile genel olarak post prodüksiyon kısmı bu dört aşama üstüne kuruludur. Projeye göre aşamalarda yapılmayan kısımlar olabilir. Örneğin bir video için görsel efekt kullanılmaya bilir ya da çekilen ve montajlanan görüntü renklerinde bir problem, karanlık bir kısım veya daha canlı bir görüntü istenmiyor ise bu aşamada yapılmaya bilir. Bu şekilde proje özelinde aşamalarda değişiklikler ya da atlamalar yapılabilir.
Post Prodüksiyon Neden Önemlidir ?
Post Prodüksiyon aşamasında filmin istenilen senaryo ’ya göre elimizdeki ham görüntüler işlenir ve yukarıda da belirttiğimiz adımlar uygulanarak işlenmiş görüntüler elde edilir. Post Prodüksiyon önemlidir çünkü filmin veya videonun ritmi, verdiği duygu, istenilenin başarılı bir şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilemediği bu süreçte belli olur. Bu süreç sonunda iş tamamen bitmiş ve yayınlanmak üzere hazır bir şekilde teslim edilir. Eğer bir film ya da video da post prodüksiyon kısmı özenle ve kaliteli bir şekilde yapılmazsa bütün emekler boşa gider çünkü izleyiciler ya da müşteriler post prodüksiyondan sonra video ya da filmi izlerler ve ona göre değerlendirme yaparlar. Eğer bir filmin montajı iyi değilse, sahneler arası geçişler iyi planlanmadıysa, ses ve müzik filme göre şekillendirilmedi ise ya da sahneler de renklendirmeler az ya da gereğinden fazla yapıldı ise izleyicilere filmi izlettikten sonra çok iyi yorumlar alamazsınız. Ancak profesyonel olarak ve kaliteli bir post prodüksiyon yapılan bir filmin izleyiciler tarafından kötü yorum alma ihtimali yok denecek kadar az olur. Bu yüzden iyi bir post prodüksiyon ekibi ile çalışmak işin önemli kısımlarından biridir.
Studio Paparazi olarak böyle bir problem ile karşılaşmadan sorunsuz, isteğinize ve senaryoya uygun bir şekilde profesyonel ekibimizle sizlere post prodüksiyon hizmeti vermekteyiz.