Prodüksiyon ekipmanı kiralamak, bir sonraki film projenizde tasarruf etmenin harika bir yoludur. En iyi yanı, tek bir film için çok yüksek fiyatlar harcamanıza gerek kalmaz. Ekipman kiralama bir sonraki projeniz için ihtiyacınız olan ekipmanı satın almak zorunda kalmadan elde etmenin pratik bir yoludur. Ekipman kiralayarak tasarruf edebilirsiniz bu sayede prodüksiyonun diğer kısımlarına daha fazla para ayırabilirsiniz.
Film yapım ekipmanı, bir film üretmek için kullanılan bir dizi araç ve cihazdır. Ekipman, kameralar, ışıklar, mikrofonlar, ses karıştırma boardları ve daha fazlasını içerir. Prodüksiyon ekipmanlarını isterseniz satın alabilir isterseniz de ekipman kiralama yoluna gidebilirsiniz.
Dijital sinemanın ortaya çıkışıyla birlikte, bir film prodüksiyonuyla yapılabileceklerin bir sınırı kalmadı. Yapabileceklerinizin hala fiziksel sınırları var, ancak yaratıcılığın bir sınırı yok. Film yapım ekipmanları yaygın olarak kamera, aydınlatma ve ses ile ilgilidir. Bunlardan en pahalısı ve en önemli ekipmanları oluşturan kısım da tabii ki kamera ve lenslerdir.
Kamera, film yapımında kullanılan en önemli ekipmandır, çünkü sette veya mekanda (filmin çekildiği yer) olan her şeyi kaydeder. Kameralar, elde tutulan cihazlardan yüzlerce kilo olan devasa robotik ünitelere kadar çeşitlilik gösterir. Kameraların birçok türü vardır: 35 mm film kameraları, 16 mm film kameraları, dijital video kameralar (DVC), HDV ve yüksek çözünürlüklü televizyon (HDTV) kameraları vb. gibi.
Aydınlatma: Film yapımında, filme alınan yeri veya sahneyi aydınlatmak için aydınlatma kullanılır. Aydınlatma ekipmanı, ışıkları (akkor, floresan ve HMI), ışık stantlarını, değiştiriciler (soft boxes, umbrellas) ve elektrik bağlantılarını içerir (gaffer tape).
Ses kaydı ve düzenleme, film prodüksiyonunun giderek daha önemli bir bileşeni haline geldi. 1990'lardan beri dijital kayıt, Pro Tools ve Dolby Digital gibi teknolojideki gelişmeler sayesinde ses efektleri daha ucuz hale geldi. Bununla birlikte, profesyonel bir ses editörü tutmanın maliyeti yine de aşırı derecede pahalı olabilir. Ses ekipman kiralama ile yine de maliyetleri biraz olsun düşürmek mümkündür. Prodüksiyon içerisinde kullanılan genel ses ekipmanları mikrofonlar ve mixerlerden oluşmaktadır. Bunların da pek tabii birçok çeşitleri bulunmaktadır.
Bir hobi veya bağımsız film yapımcısıysanız, film yapım ekipmanının maliyeti size çok pahalı gelebilir. Bu, özellikle yeni ekipman satın alıyorsanız geçerlidir, ancak ikinci el ekipman bile sıradan film yapımcıları için pahalı olabilir. Genelde bağımsız film yapımcıları ve tek seferlik bir iş yapacak olan prodüksiyonlar maliyeti azaltmak için ekipman kiralama yöntemini uygularlar. Bu bazen satın almaktan çok daha mantıklı olabilir. Film yapım ekipmanı pahalıdır. Ama bunu aşmanın yolları var. Bilmeniz gereken ilk şey, iki tür film yapım ekipmanı olduğudur:
Bir film prodüksiyonu, sorunsuz aynı zamanda etkili bir halde çalışmasını sağlamak için birçok farklı türde ekipmanın kullanılmasını gerektiren çok karmaşık bir süreçtir. Bir film prodüksiyonu için gereken ekipman, yapılan filmin türüne bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir, ancak çoğu prodüksiyonda ortak olan bazı ekipmanlar vardır.
Herhangi bir film prodüksiyonu için gerekli olan ilk ekipman kameradır. Mevcut birçok farklı kamera türü vardır ve hepsinin ayrı ayrı kendi avantajları ve dezavantajları vardır. Örneğin, bir belgesel çekiyorsanız, çekimlerinizi kaydetmek için bir video kamera yeterli olabilir. Ancak, bir aksiyon filmi çekiyorsanız, RED veya Arri Alexa gibi profesyonel bir kameraya ihtiyacınız olacaktır.
Herhangi bir film prodüksiyonu için gerekli olan bir sonraki ekipman aydınlatma ekipmanlarıdır. İyi bir aydınlatma ayarı, çekiminizin kalitesini artırmaya gerçekten yardımcı olabilir ve gerçekte olduğundan daha profesyonel görünmesini sağlayabilir!
Buna ek olarak, herhangi bir film prodüksiyonu için ses kayıt ekipmanı da gereklidir, çünkü bu, oyuncular/aktrislerden temiz seslerin yanı sıra filme çekerken yakalamak istenebilecek diğer sesleri (örneğin arka plan sesleri) yakalanmasına izin verir.
Film prodüksiyon için ekipman kiralama bir sonraki projenizde tasarruf etmenin mükemmel bir yoludur. Bir kamera ve diğer ekipmanı kiralamanın maliyeti yüksek görünse de, genellikle ürünü doğrudan satın aldığınızdan daha düşüktür. Film prodüksiyon ekipmanı kiralarken göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar şunlardır:
Neye ihtiyacın var?
Yapmanız gereken ilk şey, ne tür bir film yapmayı planladığınızı bulmaktır. Bu, ne tür ekipman kiralamanız gerektiğini ve ne kadara mal olacağını belirlemenize yardımcı olacaktır. Örneğin, küçük bir işletme için reklam çekiyorsanız, makul fiyatlarla bir günlük kiralama sunan birçok şirket vardır. Ancak uzun metrajlı bir film veya televizyon programı çekiyorsanız, kiralama fiyatları pahalılaşabilir ve önceden daha fazla planlama gerektirebilir.
Ekipman Kiralama Nereden Yapılır?
Projeniz için ne tür film yapım ekipmanına ihtiyacınız olacağını belirledikten sonra, bölgenizdeki yerel kiralama şirketleri ile iletişime geçin ve ne kiralayabileceklerini görün. Çoğu işletme, neyin uygun olduğunu size bildirir ve size fiyatlar ve bulunabilirlik hakkında bilgi verir, böylece daha sonra projenizi çekme zamanı geldiğinde sürprizlerle karşılaşmazsınız.
Bir Film Çekiminin Maliyetleri Nasıl Hesaplanır?
Çekim, özellikle seyahat etmeniz veya yerinde çekim yapmanız gerekiyorsa, büyük bir prodüksiyon maliyetidir. Bir belgesel çekiyorsanız, seyahat ve konaklama masrafları yüksek olacaktır. Filminizde özel efektler gerektiren çok sayıda sahne varsa, maliyet daha da yüksek olacaktır.
Çekimin ne kadara mal olacağını hesaplamanın en iyi yolu, her bir ekip üyesi için ortalama saatlik ücreti hesaplamak ve hepsini bir araya toplamaktır. Ayrıca ekipman kiralama, nakliye ücretleri ve izinler gibi diğer masrafları da dahil etmeniz gerekecektir.
Her çekim günü için kaç ekip üyesine ihtiyaç duyulacağını hesaplayın (en az bir yönetmen, yapımcı veya yönetmen yardımcısı artı yapım asistanı). Her ekip üyesine, deneyim düzeyine ve sendikalı olup olmamalarına bağlı olarak ortalama bir günlük ücret ödenmelidir. Ekip üyesinin maliyetlerini hesapladıktan sonra bir de ekipman maliyetlerini de buna ekleyerek hesabınızı yapabilirsiniz.